Projekt Kategorie: Featured

Fabulous Halemweg

The street is a room by agreement… a community room dedicated to the city for common use… its ceiling is the sky.” (Louis Kahn 1959) – The new road Halemweg is a street conceived in this spirit and will form the central spine for a series of communal spaces and public buildings. It connects the U-Bahn and the Jungfernheide public park and serves to integrate the neighbourhoods.

The Halemweg works as a linear artery that connects surrounding areas, joins up the old and the new, creates flexible, multi-use spaces and develops further the modern ideal of a green urban landscape for relaxation while at the same time organising the distribution of open areas. Separation of the various modes of transport is done away with in favour of a shared space. The Halemweg becomes an effective linear sequence for circulation and movement, while also providing high-quality accommodation and places for communal activities. Coming out of the underground station, one cannot but admire the vital green space of the Jungfernheide park on the horizon.

The urban space network is a means of organising public areas, creating important pathways and defining uses. Addresses for both new and existing buildings are formed. The basic elements of the spatial network are three areas with different programming, oriented in a North-South direction. Behind this structural approach lies the fundamental concept of “urban lightness”, which aims to further develop and reinterpret modern urban planning without resorting to the typical Berlin block structure.


Competing Urban Planning Appraisal Procedure, 1st price


Program: Concept for a community center,  7 ha

Location: Charlottenburg-North, Berlin, GER

Year: 2019-2020

Client: City of Berlin

Team: Therese Granberg, Joachim Schultz-Granberg, Anna Beckmann, Daniel Heuermann, Yannick Schulze, Anna Nötzel

Partner: bbz landscape berlin


SSS-Diagramms Halemweg-en

 

 

 

Urban Space Network

 

 

 

 

Site plan

 

 

 

 

related projects
Town Hall Lippstadt (DE)

 

Town Hall

The new city council forms the central anchor point of the area and seeks the closest possible proximity to the railway station and the city. The location in the eastern part of the site not only shortens the distances to the other public buildings, but also offers the opportunity for a new urban quarter favouring pedestrians and cyclists.

The required programme for the entire quarter is being accommodated in three independent building volumes. The city council, the food market with mixed uses and the multi-storey car park for the Trinity Hospital form a coherent ensemble visual from the southern railway.

The space between the buildings offers places to linger, room for pedestrians and cyclists and motorised access. In addition, a public canteen at the main entrance of the city council, which completes the eastern edge of the newly created “Stadthausplatz” is proposed. An important public crossroad, surrounded by the restored museum depot, the new city canteen and the open foyer of the city council, is formed. The square functions as a meeting point, offers space for water games on warm summer days and can be used as a place for public screenings.


Realization competition, 1st prize


Program: City council with surrounding neighbourhood, 7 ha

Location: Lippstadt, DE

Year: 2019

Client: Stadt Lippstadt

Team: Therese Granberg, Joachim Schultz-Granberg, Daniel Heuermann, Anna Beckmann

Partner: Heimspiel Architekten, Planergruppe Oberhausen


 

 

mobility

rainwater management

program

pedestrian network

 

Siteplan

 

The self-similar formal language of the volumes in the site plan and the shape of the fractional roof landscapes can be read as a continuous theme and promote the unity of the ensemble. The new city council and the food market respond to the existing large-scale buildings in the south and form an emblematic address to the railway embankment. To better correspond with the small-scale character of the old town in the north the buildings are fragmented by projections and recesses in the façade and by the inclined roof landscape.

 

 

Xeritown

Xeritown is a sustainable mixed-use development in Dubai. It provides housing for approximately 7000 inhabitants and is located in Dubailand, a planned extension of the city towards the inland desert. Instead of considering the site as a tabula rasa the urban structure reacts on local climate conditions.

The built up area has been compressed to occupy only 50% of the site as an immediate reaction to climate in order to achieve a compact shaded fabric: its structure is defined by alternating narrow pedestrian alleys and small squares, typical of Arabic towns. This urban tissue is divided in elongated islands that are orientated so to gain from the prevailing winds crossing the site. The cool breeze from the sea is channelled between the islands and through the longitudinal cuts in the urban fabric, while the hot wind from the desert is deviated above the development. Natural ventilation is enhanced by a rugged skyline breaking up airflows on the scale of both low rises and towers. Similar dynamics determine the formations of the dunes in the desert, thus the development appears as dune scape where the urban islands could be interpreted as a consolidation of the desert dunes.

The project applies a multitude of strategies for achieving an ecological quality and energy conservation like reducing energy demand by minimizing solar gains thanks to north-east orientation natural ventilation and earth pipes, dimmable LED street lighting, photovoltaic panels to generate low-voltage direct current electricity and roof top turbines; strategies for the conversion of recourses by the reduction of the demand of potable water thanks to low water-use appliances, grey water recycling for irrigation and water saving irrigation systems, low maintenance landscape, re-use of soil present on site and waste-recycling facilities, strategies to reduce carbon emissions by easy access to public transport and by extensive shaded and well ventilated pedestrian and cycling network.


Master Plan for a Sustainable City


Programme: 59 ha, GFA: 486.000 m2, apartments for approx. 7000 people and subsequent residential uses

Awards: Holcim Award 2008 for Sustainable Construction (Regional Acknowledgement Prize), Cityscape Architectural Awards 2008

Location: Dubai, United Arab Emirates

Year: 2006 / 2008

Client: Dubai Properties, United Arab Emirates

Team: SMAQ – architecture urbanism research: Sabine Müller, Andreas Quednau mit Joachim Schultz-Granberg, Team: Therese Granberg, Ludovica Rogers, Felipe Flores, Kathrin Löer, Valle Medina, Martino Sacchi

Partners: X-Architects (Dubai), Johannes Grothaus Landscape Architects (Potsdam/Dubai), Reflexion (Zürich) Licht, Buro Happold (London) Infrastruktur und Nachhaltigkeit


 

Sustainable Masterplan Xeritown SSG plan

50% arid landscape

two winddirections

program

infrastructural provision

 

public roofing with photovoltaics

 

 

Sustainable Masterplan Xeritown-SSG-diagram wind axonometry-t

Sustainable Masterplan Xeritown SSG sections-t

left: Cross section – the proportions of the narrow corridors between the buildings guide the wind across the roofs to the right: longitudinal section – wind flows between the buildings and cools the public space

 

 

projects wirh similar themes
Research Project “City and Wind”

Dubai Metrozone

House Caputh

SSG Lageplan Haus Caputh

The house is situated in Caputh, not far from the city of Potsdam, in the middle of the Brandenburg Lake District, which is formed by the Havel River. From an elevated position on the northern slope, an extensive panorama of the Havel Lake opens up. The shape and orientation of the house allow views of the lake landscape from the rooms on the upper floor and from the adjoining terrace. The staggered cubic structures form protected and open areas on the inside and outside, generating versatile references to the garden and the adjoining nature reserve.


Location: Caputh, GER/rot]

Year: 2014 – 2017

Client: privat

Team: Therese Granberg, Joachim Schultz-Granberg

Partners: häfner jiménez betcke jarosch landschaft, Ehrlich+Friedrich (LPH 05-08)


 

further houses

White House

Oxford Barracks

Valuable building stock from the 1930s offers the potential for conversion into a high quality residential district: A combined strategy featuring adaptation, removal of coverage, demolition, addition and new construction deals with historic strata in a respectful way and forms new ones for a sustainable district and its projected 3000 inhabitants. The slightly sloping topography provides the opportunity for a cascading rainwater harvesting system. As result, the degree of alteration of the natural water balance through development is kept as low as possible

Existing buildings, fragments and traces are the point of origin for the future and sustainable development of the Oxford Barracks. New buildings are sited carefully and set into relation with the existing structures. The existing urban design image is maintained as far as possible, particularly along the main axis in the area of the former drill ground. It offers views towards the sequence of the barracks structures and the clock tower. Partial areas can be protected if necessary to preserve elements of the overall urban design. In other areas additions can take place in a flexible manner in order to meet the requirements of a sustainable and vibrant residential district: the aim is diversity instead of monoculture.

The former main axis of the casern becomes a green boulevard. The existing paving follows the new streetscape and is thus preserved as a historic stratum while becoming a space for public life. Infiltration trenches and kiosks are situated here. The boulevard widens into a “green funnel” uphill and graciously connects to the existing open space and expresses the interweaving of program and space.


Masterplan Conversion + Guidelines Design >>


Programme: approx. 1200 apartments on 27 ha

Sustainability: DGNB Pre-Check ‘Sustainable Urban Development’: Label ‘GOLD P/O Consulting Ingrid Pohl >>

Location: Münster, (GER)

Year: 2014 – 2017

Client: City of Münster

Team: Joachim Schultz-Granberg, Therese Granberg, Jan Bockholt, Martin Dennemark, Tobias Grothues, Phatarapol Jampa

Partners: Kéré Architecture, bbz landschaftsarchitekten berlin, Prof. Mathias Uhl


 

siteplan

rainwater management

 

Oxford Kaserne WSUD

Siteplan and rainwater management (detail)

 

residential courtyard

central square

related projects
design guidelines Oxford-Barracks
conversion Meerbusch-Osterath